Kathodische bescherming

Kathodische bescherming

Door een toevoeging van stroom – via galvanische KB of via opgedrukte stroom – stopt of vermindert het corrosieproces, het roesten, van de wapening in betondelen.

De hoeveelheid beton die gesaneerd moet worden is kleiner ten opzichte van een traditioneel herstel omdat men enkel de loszittende delen verwijdert. Niet alle met chloride en/of carbonatatie aangetaste betondelen hoeven vervangen te worden. Daardoor is de hinder voor de omgeving kleiner, zullen herstelprocessen doorgaans minder lang duren en kunnen betonnen structuren hun functie behouden. Mits een zorgvuldige toepassing en opvolging van het systeem kan een levensduur behaald worden van 10 tot 30 jaar of zelfs langer.

Kathodische bescherming bestaat in 2 varianten. Enerzijds een KB-systeem met opofferingsanodes: De opofferingsanodes worden rechtstreeks verbonden met de wapening die plaatselijk wordt blootgelegd. De anode zal zich dan langzaam opofferen en weg corroderen in plaats van het staal. De snelheid waarmee deze zich opoffert, bepaalt de levensduur van het KB-systeem. De anodes kunnen volledig in de betonnen structuur worden weggewerkt waardoor deze nadien niet meer zichtbaar zijn.

Daarnaast bestaat er ook een KB-systeem met opgedrukte stroom:  door het aanbrengen van een anode in of op het beton en een kleine gelijkstroom tussen het anodemateriaal en het staal te  laten lopen, stopt men het corrosieproces. Het systeem kan steeds gecontroleerd en bijgesteld worden via de regelunit.

Wenst u meer informatie?

Bekijk gerelateerde cases

Hoe kunnen we u helpen?

Vraag gratis een vrijblijvende offerte aan.